Η Eπιστήμη πίσω από τη Τροφή του Εγκεφάλου και του Σώματος (Νευροεπιστήμη της Διατροφής)

Ο εγκέφαλος αποτελείται από τρισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, που ονομάζονται νευρώνες. Η σκέψη, η μνήμη και πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες που ούτε καν λαμβάνετε υπόψη εξαρτώνται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κυττάρων που συμβαίνουν με την ταχύτητα του φωτός. Για να διευκολυνθεί η μετάδοση σημάτων στα κενά μεταξύ των κυττάρων, χημικά που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές λειτουργούν σαν βιολογικές γέφυρες.

Η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρεις τρόπους. Το ίδιο το κύτταρο χρειάζεται την σωστή διατροφή για να συνεχίσει τις λειτουργίες του όπως κάθε άλλο κύτταρο στο σώμα.
Το περίβλημα μυελίνης καλύπτει τον άξονα του κυττάρου όπως το μονωτικό κάλυμμα καλύπτει τα ηλεκτρικά καλώδια. Επιταχύνει την μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων κατά μήκος των αξόνων, τα “καλώδια” του εγκεφάλου. Ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά που συνθέτουν την μυελίνη, όπως τα βασικά λιπαρά οξέα, καθυστερούν την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.
Νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, και η νορεπινεφρίνη, μεταφέρουν μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο και επηρεάζουν την διάθεση, αλλά και τις σκέψεις και τις ενέργειες. Κάποια από τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές που τρώμε γίνονται μέρος των νευροδιαβιβαστών που μας βοηθούν να σκεφτόμαστε. Οι νευροδιαβιβαστές είναι η βιολογική εξήγηση για την σύνδεση τροφής-διάθεσης.

Η σωστή τροφή ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες –βοηθά στη συγκέντρωση, μας κρατά ενεργοποιημένους, βελτιώνει την μνήμη, μειώνει το στρες, και επίσης βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της αρθρίτιδα, της πρόωρης γήρανσης και της παχυσαρκίας.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε οποιοδήποτε γεύμα μειώνει τις πνευματικές επιδόσεις. Έτσι, για να διεγείρουμε τον εγκέφαλο χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στον συνδυασμό των τροφών ως προς τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, τον γλυκαιμικό δείκτη, τις θερμίδες, το pH των τροφών, τις βιταμίνες και τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και φυσικά να τρώμε μικρά γεύματα κάθε 3 ώρες.

Οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο είναι φτιαγμένοι από αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι εκείνα που δημιουργούν τις πρωτεΐνες. Τα δύο σημαντικά αμινοξέα τρυπτοφάνη και τυροσίνη είναι προπομποί των νευροδιαβιβαστών. Η σεροτονίνη είναι φτιαγμένη από την τρυπτοφάνη. Οι ντοπαμίνη, επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη φτιάχνονται από το αμινοξύ τυροσίνη. Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που χαλαρώνει τον εγκέφαλο. Είναι σημαντική για τον ύπνο, την όρεξη και την διάθεση. Οι υπόλοιπες τρεις, γνωστές ως κατεχολαμίνες είναι οι νευροδιαβιβαστές που διεγείρουν τον εγκέφαλο. Γενικά η ντοπαμίνη διεγείρει και σχετίζεται με την κίνηση, την προσοχή και την μάθηση. Πλούσιες διατροφικές πηγές τρυπτοφάνης είναι τα αβγά, το γάλα, οι μπανάνες, τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα, οι ηλιόσποροι, το σουσάμι, τα πουλερικά και το κρέας. Το γιαρούρτι περιέχει το αμινοξύ τυροσίνη, βασικό στην παραγωγή ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών. Η τυροσίνη εύκολα μειώνεται από το στρες. Η τυροσίνη βρίσκεται επίσης στην γαλοπούλα, τα θαλασσινά, την σόγια, το τόφου, στα όσπρια και στον τόνο. Ένας νευροδιαβιβαστής κλειδί που κρατά τα εγκεφαλικά κύτταρα σε διέγερση είναι η ακετυλοχολίνη, σημαντική για την μνήμη. Αυτό το χημικό κλειδί φτιάχνεται από χολίνη, που βρίσκεται στα αβγά, το συκώτι και την σόγια.

Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.
Καθηγήτρια στην Κβαντική Ακαδημία, Beverly Hills, California, U.S.Α.
Εκπαιδεύτρια της Κβαντικής Βιοανάδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο
Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Delaware, U.S.A.
Κάτοχος 2 διδακτορικών:
1. Αριστούχος Ολιστικής Διατροφολογίας, U.S.A.
2. Κβαντική Βιο-Ανάδραση, MEDICAL BOARD CERTIFIED BIOFEEDBACK DOCTORATE IMUNE (THE INTERNATIONAL MEDICAL UNIVERSITY OF NATURE MEDICINE)
Μεταπτυχιακό στη Νευρο-Ανατομία, στη Νευροηλεκτρο-Φυσιολογία και στη Νευρολογία, Victor Babes University of Medicine and Pharmacy
Βραβευμένη για τις έρευνές της στη Μοριακή Βιολογία από το Dupont, Delaware, U.S.A. (Dupont Ιατρικών Ερευνών)
Υποψήφια Διδάκτωρ στην Κβαντική Ιατρική, U.S.A.
(Αναγνωρισμένη παγκοσμίως)

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected !!
κβαντική διατροφήεγκέφαλος διατροφή