Πως το χρόνιο στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Stanford, η οποία δημοσιεύθηκε το 1998 από τον καταξιωμένο βιολόγο Δρ. Bruce Lipton, το άγχος φάνηκε να είναι η αιτία τουλάχιστον του 95% όλων των ασθενειών και των νόσων.

Ο Δρ. Lipton αναφέρει ότι το υπόλοιπο 5% είναι γενετικό και έχει προκληθεί από κάποιο στρες που ανήκει στην προϊστορία του ασθενή. Με άλλα λόγια, εξηγεί πως αυτό που θεωρούμε γενετική ή οικογενειακή προδιάθεση για μια συγκεκριμένη ασθένεια ή πρόβλημα υγείας, δημιουργήθηκε αρχικά από μια αγχωτική κατάσταση ή ένα γεγονός, κάπου στο οικογενειακό δέντρο του ατόμου.

Η θετική σχέση του στρες με το ανοσοποιητικό σύστημα αναφέρεται επίσης από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (Centers for Disease Control [CDC]) των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα τους εξηγούν πως το 90% όλων των ασθενειών και των νόσων σχετίζεται με το στρες. Σχεδόν οποιαδήποτε έγκυρη πηγή συμφωνεί – έρευνες του Harvard, του Yale, του Vanderbilt, της κλινικής Mayo, και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του Harvard : “Το υπερβολικό άγχος για πολύ καιρό δημιουργεί αυτό που είναι γνωστό ως «χρόνιο στρες» το οποίο έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και μπορεί επίσης να επηρεάσει τον καρκίνο και τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος”.

Σύμφωνα με έρευνες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας των Η.Π.Α, το 80% των ασθενειών και παθογενειών συνδέονται άμεσα με ψυχογενείς παράγοντες και στρες.

Το στρες μπορεί να προκύπτει από έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε συναισθηματικά θέματα, προβλήματα σχέσεων, επαγγελματική απασχόληση, οικονομικά προβλήματα, χαμηλή αυτό-αντίληψη, πονοκεφάλους και ημικρανίες, έλλειψη ύπνου, πόνο, αλλεργίες, βακτήρια και ιούς, μύκητες και μυκητώδεις μολύνσεις, παράσιτα, ασθένειες ή διαταραχές, τρόπος ζωής που περιλαμβάνει εξαρτήσεις, υπερπροσπάθεια σε άσκηση, μη ισορροπημένη διατροφή, γενετικά τροποποιημένες τροφές, διατροφικές ανεπάρκειες, χημικά, βαρέα μέταλλα, ακτινοβολία, ακτινοβολία μικροκυμάτων, αφυδάτωση κ.α.

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι αμέτρητα όπως για παράδειγμα προβλήματα ύπνου, κόπωση, πονοκεφάλους και ημικρανίες, θέματα μνήμης και συγκέντρωσης, κατάθλιψη, αυξημένη πίεση, ορμονική ανισορροπία, πιάσιμο των μυών, κρίσεις πανικού, καρδιακές αρρυθμίες, ταχυκαρδίες και βραδυκαρδίες. Τα παραπάνω συμπτώματα οδηγούν σε αδυναμία να λειτουργήσει κανείς σωστά και με επιτυχία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο

Η Κβαντική Βιοανάδραση έχει αποδειχθεί βοηθητική στη μείωση και στη σωστή αντιμετώπιση του στρες. Μέσω της τεχνολογίας της Κβαντικής Βιοανάδρασης, ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται στη λειτουργική διαχείριση του στρες όταν το άτομο έρχεται σε επαφή με μια στρεσογόνα κατάσταση και ταυτόχρονα μπορεί να απελευθερώσει το ήδη υπάρχον στρες της καθημερινότητάς του. Επίσης δίνεται η δυνατότητα της ανίχνευσης σε βάθος των αιτιών που προκαλούν το στρες σε κάθε περίπτωση και η εστίαση στην αντιμετώπιση αυτών, σε μόλις 2 με 3 συνεδρίες. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζεται η «ρίζα» του στρες και γίνεται εφικτή η βελτίωση της υγείας του ατόμου σε ολιστικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες (Stress Management) προσφέρει βοήθεια στην γνωστική ανοικοδόμηση (cognitive restructuring), μια στρατηγική η οποία προτείνεται για την αλλαγή του τρόπου αντίληψης των καταστάσεων. Οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, σκέψεις και τα βιαστικά συμπεράσματα τα οποία συνήθως προκαλούν έντονο στρες, αντικαθίστανται με λειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές μέσω του προγράμματος νοητικής εκπαίδευσης.

Η Κβαντική Βιοανάδραση επίσης αναφέρει κάποια προειδοποιητικά σημάδια τα οποία ανιχνεύονται στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν στρες. Ενημερώνει  για τους δυναμικούς ρόλους της διατροφής και της κοινωνικής υποστήριξης και δίνει προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του στρες που μπορεί να σχετίζεται με την εργασία ή/και του στρες που δημιουργείται από τις συγκρούσεις με τους άλλους.

Η αποφυγή του στρες είναι σχεδόν αδύνατη, όμως η αντιστάθμιση των επιζήμιων επιπτώσεών του είναι εφικτή, μέσω της απόκρισης στη χαλάρωση (relaxation response) με τη χρήση της Κβαντικής Βιοανάδρασης. Το άτομο εισέρχεται σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης που είναι το πολικό αντίθετο της απόκρισης στο στρες. Η χαλάρωση θέτει τα φρένα στο στρες και φέρνει το σώμα και το νου πίσω σε μια κατάσταση ισορροπίας.

Όταν η απόκριση της  χαλάρωσης είναι ενεργοποιημένη, σε οργανικό επίπεδο γίνονται τα εξής:

 • Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται ή σταθεροποιείται
 • Η αναπνοή γίνεται πιο αργή και βαθύτερη
 • Η πίεση του αίματος πέφτει ή σταθεροποιείται
 • Οι μύες χαλαρώνουν
 • Αυξάνεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο

Εκτός από τις παραπάνω φυσικές επιδράσεις, η χαλάρωση με τη χρήση της Κβαντικής Βιοανάδρασης αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού και την συγκέντρωση,  βοηθά στην αντιμετώπιση των ασθενειών, ανακουφίζει τους πόνους, αυξάνει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και ενισχύει τα κίνητρα και την παραγωγικότητα.

Κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες μπορεί προσωρινά να μειώσουν το άγχος, αλλά προκαλούν περισσότερες ζημιές μακροπρόθεσμα. Σε αυτές συγκαταλέγονται:

 • Κάπνισμα
 • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ
 • Κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών (junk food – comfort food)
 • Πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή
 • Απομάκρυνση από φίλους, οικογένεια και δραστηριότητες
 • Χρήση χαπιών ή φαρμάκων για χαλάρωση
 • Υπερβολικός ύπνος
 • Αναβλητικότητα ή αφιέρωση χρόνου σε μη ουσιαστικά πράγματα χωρίς την ανταπόκριση του ατόμου στα καθήκοντα του
 • Γέμισμα κάθε στιγμής της ημέρας, χωρίς στιγμή ηρεμίας, με σκοπό την αποφυγή των αρνητικών σκέψεων ή προβλημάτων
 • Εκτόνωση του άγχους ή της πίεσης σε άλλους (θυμωμένες εκρήξεις, σωματική βία)

Πολλά άτομα μετά τη διάγνωση και τη συνταγή των φαρμάκων που λαμβάνουν, ακολουθούν την φαρμακευτική αγωγή, όμως σταματούν εκεί. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να αλλάξουν. Σε μελέτη που εξέτασε άνδρες που λαμβάνουν φάρμακα, η έρευνα έδειξε ότι ο τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικός. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα αποτελούνταν από άνδρες που έπαιρναν μόνο φάρμακα και η άλλη από άτομα που συνδύαζαν τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η πρώτη ομάδα είχε εκατοντάδες άλλα καρδιακά επεισόδια σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα. Αναφέρεται επίσης πως μόνο η φαρμακευτική αγωγή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 30%, ποσοστό το οποίο δεν θεωρείται υψηλό.

Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξει την καρδιακή λειτουργία είτε με αλλοίωση της ηλεκτρικής σταθερότητας της καρδιάς είτε με επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης και αύξηση της συστημικής φλεγμονής. Όλες αυτές οι διαδικασίες αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Impact of Stress on Heart Disease Risk

Sources: L. Kubzansky, Cleveland Clinic Journal of Medicine, 2007; S. Yusuf et al., Lancet, 2004

Παρόλο που οι σκληρές ενδείξεις μόλις τώρα αναδύονται, το στρες, ο θυμός και άλλοι παράγοντες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής των Αμερικανών μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 80% υιοθετώντας πέντε παράγοντες για τον τρόπο ζωής: διακοπή καπνίσματος, υγιεινή διατροφή, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, τακτική σωματική άσκηση και ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Η απόκριση του σώματος  «πάλης ή φυγής» στο στρες

 

Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.

Καθηγήτρια στην Κβαντική Ακαδημία, Beverly Hills, California, U.S.Α.
Εκπαιδεύτρια της Κβαντικής Βιοανάδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο
Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Delaware, U.S.A.
Κάτοχος 2 διδακτορικών:
1. Αριστούχος Ολιστικής Διατροφολογίας, U.S.A.
2. Κβαντική Βιο-Ανάδραση, MEDICAL BOARD CERTIFIED BIOFEEDBACK DOCTORATE IMUNE (THE INTERNATIONAL MEDICAL UNIVERSITY OF NATURE MEDICINE)
Μεταπτυχιακό στη Νευρο-Ανατομία, στη Νευροηλεκτρο-Φυσιολογία και στη Νευρολογία, Victor Babes University of Medicine and Pharmacy
Βραβευμένη για τις έρευνές της στη Μοριακή Βιολογία από το Dupont, Delaware, U.S.A. (Dupont Ιατρικών Ερευνών)
Υποψήφια Διδάκτωρ στην Κβαντική Ιατρική, U.S.A.
(Αναγνωρισμένη παγκοσμίως)
210 935 5677 (τηλ.)
210 9359136 (fax)
6948827761 (κιν.)

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected !!
Dr. Violetta Anninou, Ph.D.